woensdag 25 mei 2011

Sex and the City

Sex and the City, kortweg SATC is een Amerikaanse serie die gaat over de belevenissen van vier vriendinnen midden op Manhattan, New York. 'Sex and the City', dat tussen 1998 tot 2004 werd uitgezonden door het Amerikaanse abonneetelevisienetwerk HBO werd in Nederland uitgezonden door NET 5. De serie omvat 6 seizoenen, in totaal 94 afleveringen.  • Carrie Bradshaw, gespeeld door Sarah Jessica Parker
Carrie is schrijfster van de wekelijkse column 'Sex and the City' in de New York Star, waarin ze onderwerpen rond seks en dating op Manhattan behandelt aan de hand van gebeurtenissen in haar leven en dat van haar vriendinnen. In de eerste aflevering al ontmoet Carrie John James Preston oftewel "Mr. Big" (gespeeld door Chris Noth), de grote liefde van haar leven. Alleen heeft hij bindingsangst en is egoïstisch: na een jaar gaan ze uit elkaar (einde seizoen 1). In de daaropvolgende seizoenen hebben ze nog een knipperlicht-relatie, terwijl Carrie relaties heeft met meubelontwerper Aidan Shaw (gespeeld door John Corbett), schrijver Jack Berger (Ron Livingston) en kunstenaar Aleksandr Petrovsky (Mikhail Baryshnikov). Carrie en Big besluiten ze trouwen, maar op de dag van de bruiloft ziet Big er vanaf. Later trouwen ze alsnog. Ze willen geen kinderen.
Carries grote zwaktes zijn roken en shoppen, vooral schoenen. Deze serie heeft door de veelvuldige vernoeming van Manolo Blahnik deze schoendesigner razend populair gemaakt.
  • Miranda Hobbes, gespeeld door Cynthia Nixon
Miranda is een succesvolle advocate, maar licht neurotisch. Gekenmerkt door haar pessimisme en cynisme gaat ze meestal als vrijgezel door het leven. Haar belangrijkste relatie is die met barman Steve Brady (gespeeld door David Eigenberg), die ze ontmoet in seizoen 2. Ze krijgt een zoon van hem, die ze als voornaam de achternaam van Steve geeft, maar met haar achternaam, dus Brady Hobbes. Ze is eerst alleenstaande moeder, maar trouwt later met Steve.
 
  • Charlotte York, gespeeld door Kristin Davis
Charlotte, werkzaam in een kunstgalerij, is de braafste van de vier. Ze heeft klassieke opvattingen over seks, relaties en het huwelijk (om het in Carries woorden te zeggen: Charlotte ziet het huwelijk als een vereniging waar ze wanhopig bij wil horen). Ze trouwt in seizoen 3 met dokter Trey McDougall (Kyle MacLachlan), maar dit loopt al vrij snel op de klippen en ze wordt uiteindelijk weer verliefd op haar echtscheidingsadvocaat, de joodse Harry Goldenblatt (Evan Handler). Ze trouwen, adopteren het Chinese meisje Lily en krijgen zelf een dochter, Rose.
  • Samantha Jones, gespeeld door Kim Cattrall
Samantha, een succesvolle zakenvrouw met een eigen PR-bedrijf, kiest boven alles voor vrijheid. Ze is gek op mannen en seks, een echte femme fatale. Ze is in eigen woorden een "try-sexual", ze wil alles proberen. Haar meest betekenisvolle relaties in de serie zijn die met hotelmagnaat Richard Wright (James Remar) en de jongere acteur/model Smith Jerrod (Jason Lewis).
 
 
'Sex and the City' is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Candace Bushnell, die hiermee internationale roem verwierf. Al van het eerste seizoen af aan was 'Sex and the City' een hit. Het verheerlijkte seks en daten op Manhattan en was volgens sommigen een belangrijke stap in de emancipatie. De serie gaf een luchtige kijk op het leven als hippe dertiger met een carrière en goede vriendinnen als basis voor hun geluk. De serie gaf vrouwen wereldwijd duidelijk de boodschap dat alle mogelijke opvattingen over seks en relaties mogelijk zijn de dag van vandaag.
De serie haalde veel onderwerpen rond seks uit de schemerige wereld van het taboe: trio's, SOA, one night stands, orale seks, biseksualiteit en dildo's zijn allemaal onderwerpen die uitgebreid besproken worden. Het idee werd verspreid dat alles kan, zolang je het zelf goed vindt. Er is ook kritiek op de serie: sommigen vinden het juist niet bevrijdend voor de vrouw. Zo zouden de vrouwelijke personages oppervlakkige types zijn, vooroordelen bevestigen en daardoor de boodschap afgeven dat vrouwen niet serieus genomen hoeven te worden.
Ook op vlak van mode is de serie een cult-fenomeen geworden: shoppen is één van de favoriete bezigheden van deze vrouwen en er wordt tevens veel belang gehecht aan mode en hun outfits. Charlotte heeft een ietwat conservatievere uiterlijk, Miranda een sobere, ingetogen stijl die past bij haar carrière. Samantha daarentegen kiest voor mantelpakjes en jurkjes in felle kleuren die haar lichaam accentueren en Carrie heeft een eclectische stijl, waarbij het vooral draait om haar schoenen, nagenoeg altijd stiletto's en bij voorkeur Manolo Blahnik of Jimmy Choo.Het draait vooral om de 21e eeuwse mode, en de ontelbare trends. Patricia Field was de styliste van de serie.
En laten we zeker de geweldige kast van Carrie in de serie niet overslaan in deze blog over Sex and the City.
Wat een geweldige kast! Where's my Mr. Big?! Maak voor mij ook zo'n kast aub!
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten