zaterdag 27 november 2010

Cupcakes

De cupcaketrend is komen overwaaien uit Amerika. Iedereen kent ze inmiddels wel!
Ze zijn er ook al een poosje, maar tegenwoordig kom ik ze steeds meer tegen.
In Amerika heb je veel cupcake winkels, bakkerijen speciaal alleen voor cupcakes.
Hier zie je het weinig tot niet, maar je kan wel bij je eigen bakker cupcakes laten maken!
Je kan overal cupcake accessoires kopen, denk aan Xenos, Action, V&D, Hema etc.
Bij de Xenos kun je ook fondant kopen, erg handig voor versieringen of vormpjes voor op de cupcake. 
Dit fondant is er in verschillende kleuren maar je kunt ook deze kleuren met elkaar mengen voor een nieuwe kleur.
Het is gemakkelijk om zelf te maken, en je kunt ze met de gekste dingen versieren. 
Cupcakes zijn soms echt te mooi om op te eten, daarom zijn ze ook zo leuk!
Het is ook erg leuk om ze te maken voor een feestje of een high tea met vriendinnen.
Hier een do-it-yourself


Benodigdheden

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 3 eetlepels volle melk
  • Voor vanillecupcakes: 1 zakje vanillesuiker of paar druppels vanille-extract
  • Voor fruitcupcakes: 100 gram fruit, zoals frambozen of bosbessen
  • Voor chocoladecupcakes: 100 gram gesmolten chocolade
  • Voor de crème: 125 gram boter, 200 gram poedersuiker, 3 eetlepels melk, natuurlijke kleurstof
  • Extra nodig: papieren cakevormpjes, minimuffin- of cakevorm  

 

Stappen

  1. Bereid alles voor

    Verwarm de oven voor op 180°C. Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur. Vul de minimuffin- of cupcakevorm met kleine papieren vormpjes. Je kunt ook cupcakes maken zonder de vorm, maar dan worden ze minder gelijk en rond in uiterlijk.

  2. Maak het beslag

    Mix de witte basterdsuiker en de boter tot een mooi luchtige, witte crème. Voeg de eieren en de melk toe en mix tot een gladde massa. Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en meng goed. Voeg vanillesuiker toe voor vanillecupcakes, gesmolten chocolade voor chocoladecupcakes en fruit als bosbessen voor fruitcupcakes.
    Vul de vormpjes voor tweederde met beslag (ongeveer twee grote eetlepels) en zet de vorm in de oven. Gebruik je geen muffinvorm, zet ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  3. Bak de cupcakes

    Bak de cupcakes in zo’n 12 tot 15 minuten lichtbruin. Haal ze uit de oven en plaats ze op een rek. Laat ze eerst afkoelen voor je ze voorzichtig uit de minimuffinvorm haalt.
    Als ze helemaal afgekoeld zijn, kun je ze gaan versieren.

    4. Maak de crème en decoreer
    In Amerika gaat er traditioneel een grote dot romige crème op de cupcakes, een buttercream. Die maak je heel simpel met 125 gram boter, 200 gram poedersuiker en 3 eetlepels melk. Mix de boter tot een luchtige witte crème. Voeg de melk en de helft van de suiker toe en mix tot een gladde massa. Voeg daarna de rest van de suiker toe meng verder. Voeg extra melk of meer suiker toe als de crème te dik of te dun is. Met een paar druppels kleurstof maak je de crème roze, blauw of geel. Spuit de crème met een spuitzak op je cupcakes. 
    Je kunt ook een laagje glazuur aanbrengen en daarin spikkels, sterretjes of andere vormpjes duwen. Bij de meeste supermarkten heb je al een flinke keus  taartversiersels. Wil je echt een ruime keus, dan moet je online shoppen of bij de gespecialiseerde taartenwinkel zijn. 

    Do's: Gebruik papieren vormpjes met grappige kleurige patronen. 
    Don'ts: Klop het beslag niet lang meer nadat je het meel hebt toegevoegd: daar wordt het stug van.
  4.  



6 opmerkingen: